Terugblik Open Monumentendag 2024

Afgelopen weekend brachten ca. 1,7 miljoen mensen een bezoek aan een of meerder monumenten die open waren tijdens Open Monumentendag. Niet alleen bij de Poentunnel stonden mensen in de rij, ook de projecten van BOEi werden druk bezocht. Bij de Centrale Markthal in Amsterdam kwamen maar liefst 3.000 mensen langs om een kijkje te nemen in de ondergrondse tunnels en bij de aanwezige huurders.

Ook op andere locaties was het een komen en gaan van mensen. Op zondagmiddag kwamen jong en oud naar Stadion de Wageningse Berg en de Watertoren in Wageningen. Het lokale comité organiseerde daar een busreis langs verschillende monumenten, als afsluiter kon de jeugd een balletje trappen in het Stadion. Bij de Watertoren mochten we ook een aantal Vrienden van BOEi verwelkomen. Het Pompgebouw van het Gemaal in Lijnden, dat werd bemand door de nieuwe huurder, trok zo’n 300 bezoekers.

Het Stations- en NLS gebouw van voormalig vliegveld Ypenburg, dat al jaren wordt bemand door vrijwilligers van Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg, trok dit jaar veel buitenlandse bezoekers. Speciaal voor hen is een A5 boekje met uitleg over Ypenburg is het Engels gemaakt. In Grave trok de Generaal de Bonskazerne veel publiek, bezoekers konden daar onder andere kennismaken met de nieuwe horeca op het terrein en hun herinneringen aan de kazerne achterlaten.

In Ede konden geïnteresseerden een rondleiding volgen over het ENKA-terrein, die startte bij de hoogste schoorsteen op het terrein. Vrijwilligers deelden daar 3D geprinte schoorsteentjes uit aan de kleinste bezoekers. Ook de Havenkerk in Schiedam werd druk bezocht, onder andere door liefhebbers van klassieke muziek. De kerk was zondagmiddag hét decor voor een optreden van het Gewestelijk Senioren orkest, inmiddels een traditie. Ook onze andere locaties, waaronder Rotterdam, Sint Anna ter Muiden en Wehl trokken veel bezoekers.

Huurders, vrijwilligers en medewerkers van BOEi zorgen er ieder jaar voor dat tijdens Open Monumentendag locaties open zijn voor het publiek. Ook dit jaar zijn de verhalen van bezoekers ontelbaar en onvergetelijk. Door mee te doen aan Open Monumentendag blijven herinneringen levend én tastbaar, voor jong en oud.

Beeld: Chris van Houts, Centrale Markthal Amsterdam

Onze projecten


1