Delft, Agnetapark
Door Kim
€0.00
Streefdoel€0.00
Ingezamelde donaties
Campagne verhaal
Bijdrage voor publicatie over Agnetapark
Stichting Vrienden van BOEi geeft een bijdrage aan Stichting Zucht voor een publicatie over het Agnetapark in Delft. Schrijver Jan van der Mast (1961) is initiatiefnemer van dit project.
Sociaal arbeidersparadijs
Sociale ondernemer en technoloog Jacques van Marken (1845-1906) is de grondlegger van chemiebedrijf DSM. Samen met zijn vrouw stond Van Marken ook aan de basis van twee andere belangrijke Nederlandse ondernemingen. De Nederlandsche Oliefabriek (later bekend als Calvé) en de niet meer bestaande Lijm en Gelatinefabriek. Beiden ook gevestigd in Delft.
Daarnaast wilden Jacques van Marken en zijn vrouw Agneta in Delft ook een klein paradijs voor arbeiders realiseren. Dit woonpark voor arbeiders werd uiteindelijk gecreëerd in 1884 en werd omgedoopt tot het Agnetapark. Een tuindorp met 78 arbeiderswoningen voor het personeel van hun Gist- en Oliefabriek. Het echtpaar zelf woont te midden van de fabrieksarbeiders. Dit modeldorp heeft velen geïnspireerd tot het maken van een vergelijkbaar tuin- of fabrieksdorp.
Jan van der Mast
Schrijver Jan van der Mast schreef eerder twee andere publicaties over dit echtpaar. Agneta (roman, 2015) en Jacques van Marken (biografie, 2019). Met deze publicaties genereert Jan van der Mast veel aandacht voor deze bevlogen sociaal ondernemers. Daarnaast is hij initiatiefnemer van Museum Van Marken.
Sinds 2014 verzorgt hij rondleidingen in het Agnetapark. De aandacht neemt hierom alleen maar toe. Hierdoor kwam er ook recentelijk televisie aandacht voor het Agnetapark bij “Het verhaal van Nederland” op de NPO. Dit geeft Jan van der Mast alleen maar meer reden om een boek over dit park te schrijven. Een belangrijke inspiratiebron is het boek ‘Ons Tuindorp’ over Tuindorp ’t Lansink (Hengelo, 2021). Kijk voor meer informatie op de website van Jan van der Mast.
Grote Kantoor DSM
Februari 2021 is het Grote Kantoor door DSM overgedragen aan BOEi. Het Grote Kantoor is in 1907 gebouwd en heeft een kenmerkende koepel met glas-in-loodramen. Het bijzondere rijksmonument wordt gerestaureerd en herbestemd tot een hoogwaardig kantoorgebouw met ontvangstruimten. Wilt u meer weten over dit project, kijk dan op de website van BOEi.
De publicatie van dit werk vergroot de aandacht voor en kennis over deze bijzondere plek. Stichting Vrienden van BOEi is hierom dan ook trots deze publicatie mede mogelijk te maken.
Wilt u ook uw steentje bijdragen aan projecten die aandacht genereren voor erfgoed in Nederland, word dan Vriend van BOEi.