herbestemming agrarisch erfgoed

Kort verhaal

Bekijk dit project op BOEi.nl

Utrecht, Boerderij de Hoef

Door Joel Ouburg

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Joel Ouburg

20 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Utrecht, Boerderij de Hoef

Het gebied ten westen van Utrecht heeft de afgelopen 20 jaar een enorme transformatie ondergaan. Te midden van het nieuwe stedelijke gebied Leidsche Rijn staat een aantal overblijfselen uit de tijd toen een locatie als de woonwijk Terwijde ook nog echt een weide was. Één daarvan is het agrarisch monument Boerderij De Hoef uit 1900, dat met zijn rijke historie een verbindende rol vervult in de nieuwbouwwijk. Stichting Vrienden van BOEi mocht een bijdrage leveren aan de restauratie en herbestemming van dit agrarisch erfgoed.

Herbestemming De Hoef

Boerderij De Hoef is een prachtig voorbeeld van een maatschappelijke en sociaal impactvolle herbestemming van agrarisch erfgoed. Het erf bestaat uit de boerderij, een wagenschuur, een hooiberg en een moes- en siertuin met sierhek. Allereerst is begonnen aan de restauratie waar de Vrienden van BOEi een bijdrage aan heeft kunnen leveren. Vervolgens is tussen 2016 en begin 2019 begonnen met de herbestemming van de gebouwen. De wagenschuur is verbouwd voor een dagbesteding een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar daarnaast is het ook een buitenschoolse opvang (BSO). In de boerderij zit nu een kerk, een uitvaartcentrum en ruimtes die gehuurd kunnen worden voor diverse wijkactiviteiten. De voormalige hooiberg op het terrein is veranderd in een nieuw speeltuingebouw en is de uitvalsbasis voor natuurspeeltuin De Hoef.

Sociale impact

De herbestemming van het complete ensemble van dit agrarisch erfgoed zorgt voor een verbindende rol in de wijk. Een sterke verbinding tussen wonen, cultuur en zorg, waarbij de functies niet naast elkaar opereren, maar met elkaar verweven zijn en elkaar zo versterken. Het boerenerf is een cluster van verschillende maatschappelijke functies geworden. En de monumentale gebouwen worden weer dagelijks gebruikt door jong en oud. Een mooi voorbeeld van een project waarbij BOEi en Stichting Vrienden van BOEi hun sociale en maatschappelijke impact laten zien.

Naast Stichting Vrienden van BOEi droegen het Elise Mathilde Fonds, K.F.Hein fonds, Gemeente Utrecht, Stichting Exploitatie Boerderij de Hoef, De Kootje Fundatiën en Provincie Utrecht bij aan de restauratie.

Wilt u meer achtergrondinformatie over dit project, kijk dan op BOEi.nl. Daar kunt u ook het verhaal van de laatste bewoners van Boerderij De Hoef zien, Nel en Joop Uiterwaal.

Benieuwd naar Natuurspeeltuin De Hoef, kijk dan op de verhalenpagina van BOEi en lees hoe een speeltuin als verbinder kan werken in een wijk. Of ga naar de website van Natuurspeeltuin De Hoef voor (praktische) informatie.

Vindt u het ook belangrijk dat dit soort sociale en maatschappelijk projecten gerealiseerd worden, word dan Vriend van BOEi!

Meer projecten zijn te vinden op de projectpagina.