Restauratie kunstwerk Frans Slijpen

Door Joel Ouburg

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Joel Ouburg

20 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Restauratie kunstwerk Slijpen

Vrienden van BOEi heeft een bijdrage toegekend voor de restauratie van het mozaïek ‘Vurig spook en het Hoackemenneke’ van de Limburgse kunstenaar Frans Slijpen. Jarenlang een plek gehad in het inmiddels gesloopte gebouw van de voormalige Maascentrale in Buggenum. Mede dankzij de inspanningen van Erfgoedvereniging Bond Heemschut is het kunstwerk nog net op tijd gered.

Het betreft een monumentaal architectuurgebonden kunstwerk uit de periode van de wederopbouw. Een belangrijk kenmerk van de wederopbouwperiode is de samenwerking tussen opdrachtgevers, architecten en beeldend kunstenaars. Kunstenaars krijgen opdrachten omvangrijke kunstwerken te maken die de monotonie van de nieuwbouw doorbreken. Daarnaast om beeldende kunst dichter bij de bevolking te brengen. Naar de kunsthistorische betekenis van deze monumentale kunst uit de wederopbouwperiode is de laatste jaren veel onderzoek gedaan. Hierdoor wordt steeds duidelijker dat een groot deel van deze kunst unieke kwaliteiten bezit en behoort tot ons cultureel erfgoed.

Simone Vermaat van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft het kunstwerk van Frans Slijpen ook bestempeld als kenmerkend cultureel erfgoed uit deze periode. Stichting Vrienden van BOEi is dan ook trots een bijdrage te kunnen leveren aan de restauratie en daarmee het behoud van dit mozaïek.

Inmiddels is het mozaïek gerestaureerd door Michiel Overhoff van restauratieatelier Overhoff en wacht het op een bestemming om weer bewonderd te kunnen worden door publiek.

Restauratie kunstwerk slijpen

Voor restauratie

Slijpen na restauratie

Na restauratie

Frans Slijpen

Slijpen (Maastricht, 5 juni 1923 – aldaar, 9 april 1994) was een Nederlands beeldhouwer, glazenier, mozaïekkunstenaar, schilder en docent. Frans Slijpen kreeg zijn opleiding aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool Maastricht en aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hier kreeg hij les van onder anderen Permeke en Jef Scheffers Vanaf zijn afstuderen in 1948 tot zijn pensionering in 1986 was Slijpen als parttime docent verbonden aan de Academie Sint Joost in Breda en De Kunstacademie in Maastricht.

Restauratie kunstwerk Slijpen Sphinx

Restauratie kunstwerk Slijpen Sint Martinuskerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drie glas-in-loodramen in het kantoorgebouw van Koninklijke Sphinx in Maastricht en glas-in-loodraam in de Sint-Martinuskerk in Petegem-aan-de-Schelde (bron).

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan het behoud van dit soort prachtige kunstmonumenten, word dan Vriend van BOEi.