stoomgemaal arkemheen

Arkemheen, restauratie stoomgemaal

Door Kim

0 van 5
  • 0.00

    Streefdoel
  • 0.00

    Ingezamelde donaties
Ingezameld percentage :
0%
Minimumbedrag is € Maximumbedrag is €

Kim

9 Campagnes | 0 Geliefde campagnes

See full bio.

Campagne verhaal

Ondersteuning voor restauratieproject stoomgemaal Arkemheen

Stichting Vrienden van BOEi ondersteunt middels een financiële bijdrage de restauratie van een stoomgemaal in Arkemheen. Het is een zeer fraai onderdeel van het ensemble uit de bloeiperiode van het schepradgemaal. Stichting Stoomgemaal en Bezoekerscentrum Arkemheen werken samen aan de instandhouding van het rijksmonument. Stichting Vrienden van BOEi is verheugd een bijdrage te kunnen doen aan de restauratie van dit mooi stuk erfgoed in Nederland.

Geschiedenis en gebruik van het gemaal

Tot 1863 kon de Arkemheense polder op natuurlijke wijze afwateren op de toenmalige Zuiderzee. In 1863 werd voor de afwatering een windmolen “Hertog Reijnout” gebouwd. Het stoomgemaal is in 1863 gebouwd om een gebied van ca. 3.000ha te bemalen.

De stoommachine is in 1882 gebouwd door Backer en Rueb. De windmolen verloor zijn functie en is omgebouwd tot een woning voor de machinist van het stoomgemaal. Het stoomgemaal heeft dienst gedaan tot 1983, daarna nam een elektrisch gemaal de functie over.

Vanaf 1985 is het stoomgemaal volledig gerestaureerd. De stoomketel is hierbij volledig vervangen, daar die niet meer voldeed aan de eisen van de Stoomwet. Na de restauratie kon het stoomgemaal worden opengesteld voor het publiek.

In de oude kolenloods naast het gemaal is het Bezoekerscentrum Arkemheen gevestigd, waar veel informatie te vinden is over de flora en fauna van de polder Arkemheen.

stoomgemaal arkemheen

Vereniging Vrienden van het Stoomgemaal Hertog Reijnout

Het laten draaien van het stoomgemaal voor publiek gedurende de zomerperiode en het onderhoud gedurende de winterperiode wordt gedaan door vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van het Stoomgemaal Hertog Reijnout. Zij besteden een groot deel van hun vrije tijd aan het stoomgemaal.

Meer informatie is te vinden op de website van het stoomgemaal en het bezoekerscentrum Arkemheen. Nieuwsgierig naar andere restauratieprojecten, kijk dan op de website van BOEi of op de projectpagina van Vrienden van BOEi.

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan projecten die aandacht genereren voor erfgoed in Nederland, word dan Vriend van BOEi.